tirsdag den 15. maj 2012

Nekrolog; Perikles

Skriv en nekrolog om Perikles på baggrund af dagens kilder

3 kommentarer:

  1. Nekrolog til Perikles

    Athen har med Perikles død, mistet en af sine klogeste overhoveder. Efter han fik magten i 462, samt leder af folkepartiet, blev hans kvaliteter på talerstolen tydelig forbedret. Vi så hans folk vokse, ved at give os medbestemmelse. Han trodsede sin diametrale modstander, Sparta. Vi troede alle sammen på dit mål, om at gøre Athen til den førende bystat. Selvom du, som leder at vores demokrati, havde den største flåde kunne Sparta ikke holde sine frustrationer tilbage efter du fik vores flåde til at vokse i stor fart. Den Peloponnesiske Krig var kun et dyk, som gjorde dig og os endnu stærkere. Vi valgte dig igen i 429 f.Kr. men denne gang som strateg. Din arbejdsvilje var lige så stor, selvom du gik fra leder til strateg. Du fik udsmykket Athen i samarbejde med kunstneren Fidias, så vi altid kunne huske dine gerninger. Du opførte Parthenon på Akropolis, som et monument over vores overlegne sejr i perserkrigene. Dine evner til at tage ansvar, har altid været en styrke for os som borgere.

    Vi takker dig for lange og hellige 66 år.

    SvarSlet
  2. Nekrolog om Perikles:

    Perikles tilhørte fylen Akamantis og demen Cholargos. Han var både fra faderen og moderen af den fornemste familie og slægt. Denne fornemme opdragelse var med til, at gøre Perikles til den mest berømte mand i Antikken. Perikles levede fra 495-425 f.Kr. Han formåede dog at lave en masse gode ting i de 24 år han levede i Athen. Han var en imponerede taler, hvilket gavnede ham, da han var demokratiker og stod bag indførelsen af demokrati.
    Fornemme egenskaber, tilnavnet den Olympiske, kunstværker der forskønnede byen, bare nogle værdier, som Perikles indeholdte som menneske. Værdier som kun få mennesker får tildelt.
    Som ung mand lignede Perikles tyrannen Peisistratos i sit ydre, men også stemmen så folk som en lighed mellem de to herskere. Ligheden havde stor betydning for Perikles, han selv var bange for at blive landsforvist, sådan gik det dog ikke. Godt nok mente folket at de lignede hinanden. Men specielt en ting gjorde Perikles lidt mere speciel. Perikles var nemlig en god taler, en meget fornem og overlegen taler. Perikles afstemte taler som musikinstrumenter, hvilket i sig selv beskrev Perikles som en karismatisk mand med sjældne egenskaber, som desværre gik bort i en al for tidlig alder.

    SvarSlet
  3. Nekrolog Perikles.
    Året er 429, og vi har mistet vor kære Perikles.
    Allerede som ung vidste vi at Perikles ville blive politikker, han var en flot fyr og han kunne tale. Han var en god taler allerede som ganske ung, og hans tale blev kun forbedret. Han kunne ikke bare tale, han kunne også tale til folket, på en så fantastisk måde, at man blev revet helt med. Han talte altid med en stor ro og en behersket stemmeføring. Det var ikke uden grund, at man sagde hans mund tordnede.
    Med Perikles ved magten, var der også gode betingelser for handlende hvilket gjorde, at Perikles fik stor sympati fra selv de større håndværkere og handlende. Dog gav han mest magt til bybefolkningen, da det var dem, der var til de fleste folkeforsamlinger.
    Perikles var en god mand, han brød sig om folket og var ikke en diktator for folket, han styrede landet med magt, men befolkningen havde altid lov til at sige sig imod. Perikles var desuden interesseret i at befolkningen skulle have et ord med. Perikles skabte ikke lighed mellem folket, men behandlede i sine 14 å ved magten sit eget folk godt. Han var dog bevidst om, at folk skulle stamme fra Athen.
    Udover alle sine gode egenskaber var han bare en behagelig mand, der gik bort i en alt for tidlig alder og vil blive savnet af både bekendte, men også af folket.

    SvarSlet